Långresa med bebis under föräldraledigheten
Föräldraledigheten är här och många funderar på att göra den där långresan man alltid drömt om. För de flesta föräldrar så går barnet alltid först, och det är väl just det föräldraledigheten är till för? Att vi skall lämna hela vårt fokus åt barnet och vår relation. Att vårt nya barn får massor av närhet, kärlek och trygghet är A och O. Däremellan skall man också besöka BVC, ta vaccin, gå på läkarkontroller och också ta hand om sig själv. Att skaffa barn är en stor förändring, den förändringen är där oavsett om du är hemma eller på resande fot.
Även om det ibland känns svårt att få ihop pusslet så behöver det ena inte utesluta det andra och vi kommer gå igenom lite praktiska tips och råd för att möjliggöra den där resan tillsammans med din baby. När man får chans att vara ledig på det här sättet vill man nyttja tiden på allra bästa sätt. Det kan också vara ett bra sätt att skapa fina minnen och utvecklas som familj om möjligheten finns att resa tillsammans.
Planera din resa
Ett tips är att planera, men också inte för detaljerat. Hur går det ihop? Jo: planera alltid din packning och mindset för att allt kan hända. Med det i åtanke så finns det inte mycket som kan gå fel. Men att drömma om den perfekta resan tillsammans med småbarn borgar sällan för lyckade resor. Att ha höga föreställningar sätter också höga krav på utfallet. Planera därför inte alltför detaljerat, allt kan nämligen hända och förutsättningar förändras med ett litet barn. Därför blir ofta de bästa resorna med småbarn de med minst aktiviteter och mest luft i kalendern. Att planera in för förutsägbara händelser och allmänt strul är därför ett vinnande koncept. Var öppen och ta dagen som den kommer.
Hur går det ihop ekonomiskt att resa under föräldraledigheten?
Att vara föräldraledig innebär för de flesta en mer begränsad ekonomi än tidigare. Bra att kolla upp innan man går på föräldraledighet är att ta reda på om din arbetsgivare har en så kallad föräldralön. Föräldralönen är ett komplement till din föräldrapenning vilket kan innebära att du totalt får upp emot 90% av din lön under din föräldraledighet.
Ett annat tips kan vara att att använda sparade pengar för att passa på att resa med ditt barn under föräldraledigheten.
Ska hela familjen resa så kan en uthyrning av befintlig bostad under denna period vara ett mycket bra sätt för dig att finansiera din resa. På exempelvis Airbnb är det enkelt att hyra ut sin bostad eller varför inte tillsammans med Samtrygg? Intäkterna för sidoinkomst av denna typ är dessutom skattefri upp till 40 000kr.
Att resa med ditt barn måste inte per automatik bara vara något väldigt kostsamt. Se över dina alternativ och lägg tid på att välja bra och billigare boenden - det lönar sig.
Att resa utomlands med sin bebis
Att resa utomlands med sitt barn kan kännas som ett stort steg, men ofta är inte själva resandet så komplicerat om man jämför med att resa inrikes. Som i de flesta andra situationer med litet barn så får man utgå ifrån barnet. Se till att ha gott om tid och var förberedd med diverse packning.
Tar man steget så rekommenderar vi att resa till destinationer som är trygga vad gäller medicinsk vård, men även som anses vara trygga platser att resa till vad gäller säkerhetsläget. Vad som gäller just nu kan man kolla upp hos Utrikesdepartementet. Att vara bekant med språket på plats kan vara en trygghet när man reser med barn om något skulle ske. Ofta innebär också en utlandsresa flyg. Snart publicerar vi även en artikel om vad man skall tänka på när man flyger med barn.
Vi rekommenderar också att inte resa till alltför varma länder. Barn under ett år blir snabbt uttorkade och är extra känsliga för temperaturförändringar. Ju yngre barnet är, desto allvarligare kan vätskebristen bli. Spädbarn och för tidigt födda barn är särskilt utsatta, även barn med vissa kroniska sjukdomar. Symptom på vätskebrist hos barn är bland annat att barnet är gnälligt och trött.
Att ta med sig ett eget reseapotek är alltid att rekommendera. Det är betydligt enklare att förstå och veta vad svenska medikament innehåller kontra utomlands. Det är också betryggande att ha nära till hands om det är så olyckan är framme. Här har 1177 listat ett bra reseapotek.
Reser du inom Schengen så behöver ditt barn inget pass. Däremot bör du alltid ta med bevis på att du är barnets förälder genom exempelvis födelseattest eller annat officiellt intyg. Vi rekommenderar dock alltid att ni innan eventuell resa kontaktar ansvariga myndigheter då reglerna förändras från dag till annan.
Föräldrapenning under lång- och utlandsresor
Riktlinjerna hos Försäkringskassan ändras regelbundet och kan ibland skilja från fall till fall. Därför rekommenderar vi alltid att kolla detaljer med dem innan avfärd. Vi har listat lite generella riktlinjer att ha som grund:
- Det är okej att ta ut föräldrapenning om du är försäkrad i Sverige och barnet är bosatt i Sverige eller bor inom EU/EES eller Schweiz. Som försäkrad i Sverige räknas du som bor i landet och inte varit bortrest längre än ett år. Läs mer på: Vägledning för föräldrapennig.
- Om du har de ekonomiska förutsättningarna så finns det möjlighet att vara föräldraledig under barnets första 18 månader utan att ta ut någon föräldrapenning.
- Är ni två föräldrar så kan ni välja att ta ut vad som kallas för ”dubbeldagar” under 30 dagar. Det innebär att bägge parter är föräldralediga samtidigt. Det är möjligt under barnets första år.
- För att skydda sin SGI (sjukpenninggrundande inkomst) så måste man, efter att barnet fyllt ett år, antingen ta ut 5 av 7 föräldrapenningsdagar eller jobba.
Vaccin, BVC-besök och läkarkontroller - hur ska man tänka?
Ditt barn kommer att besöka BVC för flertalet kontroller under sitt första levnadsår. Flest besök kommer det vara fram tills barnet är sex månader. Därefter är det besök varannan månad fram tills ett års ålder och nästa därpå är vid ett och ett halvt års ålder. Vi rekommenderar att man går på de planerade BVC-besöken, och särskilt prioriterar läkarkontrollerna. Är man på resande fot kan man alltid ha en dialog med sin BVC-central.
Under ditt barns första fem månader i livet får det flertalet olika vaccin som är viktiga för barnets grundskydd. Vi rekommenderar därför att man undviker långa resor tills efter dessa fem månader. Vid ett års ålder får barnet en påfyllnadsdos så se till att hålla dig hemma även då för att boosta barnets skydd.
Vid 18 månaders ålder ges mässlingsvaccinet. Det kan även ges tidigare, men som tidigast vid 9 månaders ålder. Planerar du att resa mycket med ditt lilla barn så är det bra att ge redan vid 9 månaders ålder, men ger man tidigt är det bra att komma ihåg att det då även kommer att behövas en påfyllnadsdos längre fram.
Vi hoppas att dessa tips skall underlätta för dig att kunna verkställa dina resedrömmar med din bebis!