Babymassage – en mjuk beröring för ditt barn med flera hälsofördelar
Att ge din baby massage kan vara en underbar upplevelse för både dig och ditt barn. Det är en mjuk och närmande beröring som kan hjälpa till att skapa en stark känslomässig koppling mellan er, samtidigt som det har många hälsofördelar för ditt barn.
Flera hälsofördelar
En av de största fördelarna med babymassage är att det kan hjälpa till att reglera ditt barns sömn och aptit. Massagen kan även hjälpa till att lindra kolik och gasbesvär, förbättra cirkulationen och öka flexibiliteten i musklerna samt stärka immunförsvaret. Dessutom kan massagen bidra till att öka känslan av trygghet och säkerhet hos ditt barn, samt att förbättra din förmåga som förälder att kommunicera med ditt barn.
Det är viktigt att komma ihåg att babymassage ska ske på ett mjukt och försiktigt sätt och att det är viktigt att använda en mild och lämplig babyolja. Det är också viktigt att massera i en lugn och avslappnande miljö. Följ ditt barns signaler och reaktioner.
Hur lär man sig att ge babymassage?
Det finns många olika sätt att lära sig att ge babymassage. Du kan bland annat delta i en kurs. Många öppna förskolor, men även andra anläggningar, erbjuder kurser i babymassage, eller spädbarnsmassage som det också kallas. Kolla in vår karta för att se vilken aktör som finns närmast dig. Det går också att läsa en bok om ämnet, eller få hjälp av en erfaren massör eller barnmorska. Oavsett hur du väljer att lära dig, kan babymassage vara en viktig del av din föräldraroll och en härlig upplevelse för både dig och ditt barn.
Hur gör man när man ger babymassage?
Det finns flertalet olika tekniker för att genomföra babymassage. Om du skulle vilja prova kan du göra det på ett enkelt sätt. Börja med att värma upp dina händer genom att gnugga dem mot varandra tillsammans med mild olja. Lägg din bebis på en mjuk och bekväm yta, det kan exempelvis vara på en madrass på golvet eller på ett skötbord. Börja med att “fråga” ditt barn om lov att få massera. Märker du att barnet är mottagligt och öppet för beröring så kan du försiktigt börja med att massera fötterna och arbeta dig uppåt mot ben, mage och bröstkorg. När du når axlarna och armarna kan du fortsätta ner mot händerna för att sedan avsluta med ansiktet.
Det är viktigt att vara uppmärksam på hur din bebis reagerar på massagen och att omedelbart stanna om barnet blir oroligt eller ledset. För att skapa bra förutsättningar för en trivsam massage kan du också försöka prata eller sjunga för bebisen under tiden, för att på så sätt skapa en lugn, avslappnande och trygg miljö.
Vill du skapa en stark känslomässig koppling med ditt barn, samtidigt som du hjälper till att öka ditt barns immunförsvar, lindrar kolik och gasbesvär samt förbättrar cirkulationen och ökar flexibiliteten i musklerna, så kan det vara tillfälle att prova på babymassage.